Profil użytkownika Mayionese

Avatar Mayionese
Login:
Mayionese
Nazwisko:
Dekoracyjny
Miejsce zamieszkania:
Winiary
Kilka słów o sobie:
Majonez (z fr. mayonnaise) – gęsta emulsja wytwarzana z oleju, żółtek jajek i dodatków smakowych, o szerokim zastosowaniu kulinarnym.

Początkowo wyrabiany ręcznie na bieżące potrzeby, od początku XX wieku także przemysłowo, w postaci dającej się dłużej przechowywać. Głównym składnikiem klasycznego majonezu jest oliwa z dodatkiem surowego żółtka, jako składnika emulgującego, przyprawiona octem winnym lub cytryną, solą i białym pieprzem.

Obecnie w praktyce kuchennej oraz w produkcji przemysłowej spotyka się różne warianty majonezu i różne odpowiadające im przepisy. Przede wszystkim oliwa zastępowana jest zwykle innymi olejami roślinnymi. Zamiast surowego żółtka stosuje się czasem żółtka gotowane lub całe surowe jajka, a w produkcji przemysłowej – jajka w proszku. Często spotykanym dodatkiem jest musztarda, która pełni rolę stabilizatora emulsji oraz dodatku smakowego. Musztarda zaostrza jednak smak majonezu, co jest krytykowane przez ortodoksyjnych znawców kuchni. Spotyka się też w majonezie najrozmaitsze inne przyprawy, np. cukier. Do majonezów produkowanych przemysłowo dodaje się także stabilizatory, konserwanty, barwniki i aromaty syntetyczne.

Historia sosu majonezowego

W kuchni francuskiej oraz w dawniejszej kuchni polskiej majonezem (fr. mayonnaise) nazywa się też potrawę: na zimno z ryby, raków lub mięsa i drobiu, która podaje się albo jako przekąska w formie sałaty na muszelkach, albo na półmiskach w całości jako danie wykwintne przy proszonych śniadaniach, obiadach i kolacjach, najczęściej z ryb. Wybiera się wtedy dużą rybę, gotuje się ją w całości w wanience, a ułożywszy na długim półmisku lub na desce serwetą obszytej, smaruje się ją grubo sosem majonezowym i garniruje po wierzchu w najrozmaitszy sposób (za M. Ochorowicz-Monatową).
Nie ma powodu, by sądzić, że ten prosty sos, złożony z popularnych w basenie Morza Śródziemnego od czasów prehistorycznych produktów, był wynaleziony raz, w jednym miejscu i czasie, przez określoną osobę. Raczej znany jest od niepamiętnych czasów i był wynajdowany wielokrotnie. W książkach kucharskich pojawia się pod znaną obecnie nazwą prawdopodobnie w początku XIX wieku.

Legendy o powstaniu sosu i teorie o pochodzeniu nazwy „majonez”

Istnieją rozmaite wersje legendy wiążącej wprowadzenie majonezu, pod obecną nazwą, do kuchni francuskiej z miastem Mahón, stolicą Minorki, osobą marszałka Francji, księcia Louis François Armand du Plessis de Richelieu oraz odniesionym tam zwycięstwem nad siłami brytyjskimi w 1756 roku. Ku jego czci admirał miał tak właśnie nazwać wynaleziony wtedy przez siebie sos. Według innej wersji tej legendy obrońcom obleganego przez Francuzów Mahón pozostały jedynie zapasy jaj i oliwy. W tych okolicznościach ich głównym pożywieniem miały się stać jaja na twardo przyprawiane sosem sporządzonym z mieszaniny jaj i oliwy. Gdy Francuzi zdobyli Mahón, zastali na stołach właśnie taką potrawę, w której również zasmakowali i którą później upowszechnili.

Jeszcze inna legenda głosi, że nazwa „majonez” pochodzi od Karola Gwizjusza księcia Mayenne, który miał pożywić się kurczakiem z zimnym sosem, przed bitwą z Henrykiem IV pod Arques w 1589 r.

Jeszcze inna ludowa etymologia wywodzi nazwę majonezu od francuskiego miasta Bayonne (słynnego skądinąd ze swojej szynki) i utrzymuje, że jego pierwotna nazwa to Sauce bayonnaise.

Marie-Antoine Carême w swoim dziele Cuisinier parisien („Kucharz paryski”) z 1833 wyprowadza nazwę majonezu, którą zapisuje magnonnaise lub magnionnaise od francuskiego słowa manier – „mieszać”.

W końcu Prosper Montagné, słynny francuski kucharz, wskazuje na starofrancuskie słowo moyeu – „żółtko” jako źródłosłów „majonezu”.

Przyjmuje się, że pierwszy mający historyczne znaczenie przypadek wyrobu gotowego majonezu, przeznaczonego na sprzedaż, miał miejsce w 1905 roku w Nowym Jorku w sklepie delikatesowym założonym przez imigranta z Niemiec, niejakiego Richarda Hellmanna. Hellmann sprzedawał majonez wyrabiany przez swoją żonę. Majonez ten był produkowany w dwu odmianach i pakowany w drewniane korytka stosowane do ważenia masła. Dla odróżnienia odmian jedną z nich Hellmann oznaczał niebieską wstążeczką. Popularność tej odmiany sprawiła, że w 1912 Hellmann założył fabrykę i zaczął pakować majonez w słoiki z etykietą z niebieską wstążką.

Przemysłowa produkcja majonezu

Mniej więcej w tym samym czasie przedsiębiorstwo Best Foods z Kalifornii zaczęło sprzedawać majonez własnej produkcji, który stał się popularny na Zachodnim Wybrzeżu Stanów Zjednoczonych. W 1932 Best Foods wykupiło markę „Hellmann’s”. Marka ta, obecnie własność koncernu Unilever, jest do dzisiaj jedną z najpopularniejszych marek gotowych majonezów na świecie.

W Polsce po raz pierwszy na skalę przemysłową produkcję majonezu rozpoczęła w 1959 roku Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” w Kielcach. Obecnie obowiązująca Polska Norma na majonez została oparta na podstawie składu i receptury produkowanego tam Majonezu Kieleckiego.

Współcześnie produkcją gotowych majonezów zajmuje się wiele przedsiębiorstw spożywczych na całym świecie. Wyroby te produkowane są w wielu gatunkach i smakach, a także przedstawiają różną jakość. W powszechnym użyciu majonezy produkcji przemysłowej praktycznie wyparły majonez robiony w domu.

Największe osiągnięcia życia:

- byłe 3 miejsce w rankingu memiarzy











Przegrałeś w grę

Rozwiń opis

Zwiń opis

Doświadczenie:
16

poziom
doświadczenia

495

punktów

Odznaki:
Odznaka ŁowcaPoziom odznaki

Łowca

Ile punktów doświadczenia uda Ci się uzbierać w ciągu miesiąca?

Odznaka BywalecPoziom odznaki

Bywalec

Czy uda Ci się logować każdego dnia?

Odznaka SelekcjonerPoziom odznaki

Selekcjoner

Za każdą ocenę nowego materiału w poczekalni zdobywasz punkt. Punkt przyznajemy za ocenienie materiału dodanego mniej niż 2 godziny przed oddaniem głosu.

Odznaka konto bez ograniczeńPoziom odznaki

Konto bez ograniczeń

Odznaka przyznawana za zweryfikowany adres email, za możliwość dodawania materiałów oraz za możliwość pisania komentarzy bez ograniczeń.

Odznaka Jejowy zombiePoziom odznaki

Jejowy zombie

Odznaka za nocną aktywność na Jeja.pl.

Odznaka StrzałkowiczPoziom odznaki

Strzałkowicz

Twoje komentarze zdobyły dużo poparć? To świetnie! Odznaka w nagrodę!

Odznaka dostawca uśmiechówPoziom odznaki

Dostawca uśmiechów

Odznaka za uśmiechy, które zagościły na twarzach Jejowiczów i Jejowiczek. Technicznie rzecz ujmując za obrazki na głównej.

Odznaka Miłośnik zwierzątPoziom odznaki

Miłośnik zwierząt

Odznaka za ocenianie nowych materiałów ze zwierzętami, które trafiły na główną.

Odznaka Miłośnik dowcipówPoziom odznaki

Miłośnik dowcipów

Odznaka dla osób, które otrzymują dowcipy na e-mail.

Odznaka DociekliwyPoziom odznaki

Dociekliwy

Odznaka dla dociekliwych osób przyznawana za... Dociekliwi na pewno do tego dojdą!

informacje o odznakach
Komentarze
użytkownika poparto:
2223
razy
Memów i obrazków:
78
w aktywnych
7
w poczekalni
Shakes & Fidget
28

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz obrazkowy

Komentarze

Odśwież
Avatar wuj3456

10 listopada, 20:47

ja pie....e majonez XDDDD!!

Avatar Mayionese

10 listopada, 23:34

@wuj3456: dzięki wujek :(

Avatar Oliwier256

20 września, 18:53

Znowu przegrałem w grę...

Avatar Mayionese

20 września, 23:52

@Oliwier256: hej teraz pisze żeby przypomnieć ci, że znowu przegrałeś w grę.

Avatar Oliwier256

21 września, 06:08

@Mayionese: kurde

Avatar Mayionese

10 listopada, 15:07

@Oliwier256: przegrałeś w gre jeszcze raz

Avatar Oliwier256

Edytowano - 10 listopada, 15:12

@Mayionese: NIEEEEEEEE!!!!!!

Avatar Mayionese

10 listopada, 15:18

@Oliwier256: wrócę za rok, kiedy nie będziesz się spodziewał

Avatar Oliwier256

10 listopada, 15:20

@Mayionese: o nie...

Avatar KeczupHeinz

20 czerwca, 13:14

Avatar
Leg0Fan123

3 września, 22:08

Co to za profil 😂

Avatar CWIRRED

9 września, 19:27

Do dupy.

Avatar Eksperyment54

22 sierpnia, 20:04

Witaj

Avatar Mayionese

22 sierpnia, 20:06

@Eksperyment54: Dobry, czy sprowadza cię tutaj chęć poznania przepisu na majonez ?

Avatar Eksperyment54

22 sierpnia, 20:07

@Mayionese: tak można powiedzieć

Avatar Mayionese

22 sierpnia, 20:11

komentarz obrazkowy

Avatar Eksperyment54

22 sierpnia, 20:19

@Mayionese: dziękuję ci bardzo, btw co tam u ciebie słychać?

Avatar Mayionese

22 sierpnia, 20:20

@Eksperyment54: U mnie wszystko ok, a tobie jak czas mija ?

Avatar Eksperyment54

22 sierpnia, 20:21

@Mayionese: bywało lepiej

Avatar Mayionese

22 sierpnia, 20:22

@Eksperyment54: Co się stało?

Avatar Eksperyment54

22 sierpnia, 20:27

@Mayionese: trochę pokłóciłem się z kolegą

Avatar Mayionese

22 sierpnia, 20:28

@Eksperyment54: Zdarza się, na pewno się pogodzicie niedługo ;)

Avatar Fnafpuppet

14 sierpnia, 11:07

Jesteś może instrumentem?

Avatar Mayionese

14 sierpnia, 16:19

@Fnafpuppet: Mam wiele użyć, w tym bycie instrumentem, ale także bycie odżywką do włosów.

Avatar ZiemiaJestPlaska

15 lipca, 19:40

Przyznam szczerze, ciekawy opis.

Avatar Jejak4627

26 czerwca, 21:05

Witaj majonezie !

Avatar Dziki_Parapet

15 czerwca, 23:33

Rozdziewiczam

Opisz dokładnie problem, a jeśli potrzeba to zilustruj go screenem.

Opisz problem

Dołącz screena

Najnowsze zdjęcia Mayionese

Szukaj osoby