Majonez (z fr. mayonnaise) – gęsta emulsja wytwarzana z oleju, żółtek jajek i dodatków smakowych, o szerokim zastosowaniu kulinarnym.
Początkowo wyrabiany ręcznie na bieżące potrzeby, od początku XX wieku także przemysłowo, w postaci dającej się dłużej przechowywać. Głównym składnikiem klasycznego majonezu jest oliwa z dodatkiem surowego żółtka, jako składnika emulgującego, przyprawiona octem winnym lub cytryną, solą i białym pieprzem.
Obecnie w praktyce kuchennej oraz w produkcji przemysłowej spotyka się różne warianty majonezu i różne odpowiadające im przepisy. Przede wszystkim oliwa zastępowana jest zwykle innymi olejami roślinnymi. Zamiast surowego żółtka stosuje się czasem żółtka gotowane lub całe surowe jajka, a w produkcji przemysłowej – jajka w proszku. Często spotykanym dodatkiem jest musztarda, która pełni rolę stabilizatora emulsji oraz dodatku smakowego. Musztarda zaostrza jednak smak majonezu, co jest krytykowane przez ortodoksyjnych znawców kuchni. Spotyka się też w majonezie najrozmaitsze inne przyprawy, np. cukier. Do majonezów produkowanych przemysłowo dodaje się także stabilizatory, konserwanty, barwniki i aromaty syntetyczne.
Historia sosu majonezowego
W kuchni francuskiej oraz w dawniejszej kuchni polskiej majonezem (fr. mayonnaise) nazywa się też potrawę: na zimno z ryby, raków lub mięsa i drobiu, która podaje się albo jako przekąska w formie sałaty na muszelkach, albo na półmiskach w całości jako danie wykwintne przy proszonych śniadaniach, obiadach i kolacjach, najczęściej z ryb. Wybiera się wtedy dużą rybę, gotuje się ją w całości w wanience, a ułożywszy na długim półmisku lub na desce serwetą obszytej, smaruje się ją grubo sosem majonezowym i garniruje po wierzchu w najrozmaitszy sposób (za M. Ochorowicz-Monatową).
Nie ma powodu, by sądzić, że ten prosty sos, złożony z popularnych w basenie Morza Śródziemnego od czasów prehistorycznych produktów, był wynaleziony raz, w jednym miejscu i czasie, przez określoną osobę. Raczej znany jest od niepamiętnych czasów i był wynajdowany wielokrotnie. W książkach kucharskich pojawia się pod znaną obecnie nazwą prawdopodobnie w początku XIX wieku.
Legendy o powstaniu sosu i teorie o pochodzeniu nazwy „majonez”
Istnieją rozmaite wersje legendy wiążącej wprowadzenie majonezu, pod obecną nazwą, do kuchni francuskiej z miastem Mahón, stolicą Minorki, osobą marszałka Francji, księcia Louis François Armand du Plessis de Richelieu oraz odniesionym tam zwycięstwem nad siłami brytyjskimi w 1756 roku. Ku jego czci admirał miał tak właśnie nazwać wynaleziony wtedy przez siebie sos. Według innej wersji tej legendy obrońcom obleganego przez Francuzów Mahón pozostały jedynie zapasy jaj i oliwy. W tych okolicznościach ich głównym pożywieniem miały się stać jaja na twardo przyprawiane sosem sporządzonym z mieszaniny jaj i oliwy. Gdy Francuzi zdobyli Mahón, zastali na stołach właśnie taką potrawę, w której również zasmakowali i którą później upowszechnili.
Jeszcze inna legenda głosi, że nazwa „majonez” pochodzi od Karola Gwizjusza księcia Mayenne, który miał pożywić się kurczakiem z zimnym sosem, przed bitwą z Henrykiem IV pod Arques w 1589 r.
Jeszcze inna ludowa etymologia wywodzi nazwę majonezu od francuskiego miasta Bayonne (słynnego skądinąd ze swojej szynki) i utrzymuje, że jego pierwotna nazwa to Sauce bayonnaise.
Marie-Antoine Carême w swoim dziele Cuisinier parisien („Kucharz paryski”) z 1833 wyprowadza nazwę majonezu, którą zapisuje magnonnaise lub magnionnaise od francuskiego słowa manier – „mieszać”.
W końcu Prosper Montagné, słynny francuski kucharz, wskazuje na starofrancuskie słowo moyeu – „żółtko” jako źródłosłów „majonezu”.
Przyjmuje się, że pierwszy mający historyczne znaczenie przypadek wyrobu gotowego majonezu, przeznaczonego na sprzedaż, miał miejsce w 1905 roku w Nowym Jorku w sklepie delikatesowym założonym przez imigranta z Niemiec, niejakiego Richarda Hellmanna. Hellmann sprzedawał majonez wyrabiany przez swoją żonę. Majonez ten był produkowany w dwu odmianach i pakowany w drewniane korytka stosowane do ważenia masła. Dla odróżnienia odmian jedną z nich Hellmann oznaczał niebieską wstążeczką. Popularność tej odmiany sprawiła, że w 1912 Hellmann założył fabrykę i zaczął pakować majonez w słoiki z etykietą z niebieską wstążką.
Przemysłowa produkcja majonezu
Mniej więcej w tym samym czasie przedsiębiorstwo Best Foods z Kalifornii zaczęło sprzedawać majonez własnej produkcji, który stał się popularny na Zachodnim Wybrzeżu Stanów Zjednoczonych. W 1932 Best Foods wykupiło markę „Hellmann’s”. Marka ta, obecnie własność koncernu Unilever, jest do dzisiaj jedną z najpopularniejszych marek gotowych majonezów na świecie.
W Polsce po raz pierwszy na skalę przemysłową produkcję majonezu rozpoczęła w 1959 roku Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” w Kielcach. Obecnie obowiązująca Polska Norma na majonez została oparta na podstawie składu i receptury produkowanego tam Majonezu Kieleckiego.
Współcześnie produkcją gotowych majonezów zajmuje się wiele przedsiębiorstw spożywczych na całym świecie. Wyroby te produkowane są w wielu gatunkach i smakach, a także przedstawiają różną jakość. W powszechnym użyciu majonezy produkcji przemysłowej praktycznie wyparły majonez robiony w domu.
Przegrałeś w grę
Komentarze
Odśwież20 września 2020, 18:53
Znowu przegrałem w grę...
Odpisz
20 września 2020, 23:52
@Oliwier256: hej teraz pisze żeby przypomnieć ci, że znowu przegrałeś w grę.
Odpisz
21 września 2020, 06:08
@Mayionese: kurde
Odpisz
10 listopada 2020, 15:07
@Oliwier256: przegrałeś w gre jeszcze raz
Odpisz
Edytowano - 10 listopada 2020, 15:12
@Mayionese: NIEEEEEEEE!!!!!!
Odpisz
10 listopada 2020, 15:18
@Oliwier256: wrócę za rok, kiedy nie będziesz się spodziewał
Odpisz
10 listopada 2020, 15:20
@Mayionese: o nie...
Odpisz
1 marca 2021, 11:48
@Oliwier256: wydaje mi się, że właśnie po raz kolejny przegrałeś w grę...
Odpisz
1 marca 2021, 12:04
@Mayionese: tego się nie spodziewałem...
Odpisz
18 września 2021, 23:59
@Oliwier256: a spodziewałeś się tego?
Odpisz
19 września 2021, 08:17
@Mayionese: :o
Odpisz
18 stycznia 2022, 18:10
@Oliwier256: ty przegrać w gre?
Odpisz
18 stycznia 2022, 18:12
@Mayionese: nie mam pojęcia
Odpisz
17 maja 2022, 22:47
@Oliwier256:
Odpisz
17 maja 2022, 22:48
@Mayionese: chyba wiem co chcesz mi powiedzieć
Odpisz
7 maja, 20:16
@Oliwier256: chyba nie przegrałeś, prawda?
Odpisz
7 maja, 20:19
@Mayionese: Cholibka
Odpisz
24 grudnia 2020, 15:06
Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!
Odpisz
Edytowano - 14 grudnia 2020, 17:10
O majonez
Odpisz
14 grudnia 2020, 23:58
@Krem00fka: O kremówka
Odpisz
10 listopada 2020, 20:47
ja pie....e majonez XDDDD!!
Odpisz
10 listopada 2020, 23:34
@wuj3456: dzięki wujek :(
Odpisz
20 czerwca 2020, 13:14
Odpisz
13 września 2020, 19:44
@KeczupHeinz: https://youtu.be/L89VaVgWWow
Odpisz
3 września 2020, 22:08
Co to za profil 😂
Odpisz
9 września 2020, 19:27
Do dupy.
Odpisz
22 sierpnia 2020, 20:04
Witaj
Odpisz
22 sierpnia 2020, 20:06
Dobry, czy sprowadza cię tutaj chęć poznania przepisu na majonez ?
Odpisz
22 sierpnia 2020, 20:07
@Mayionese: tak można powiedzieć
Odpisz
22 sierpnia 2020, 20:11
Odpisz
22 sierpnia 2020, 20:19
@Mayionese: dziękuję ci bardzo, btw co tam u ciebie słychać?
Odpisz
22 sierpnia 2020, 20:20
U mnie wszystko ok, a tobie jak czas mija ?
Odpisz
22 sierpnia 2020, 20:21
@Mayionese: bywało lepiej
Odpisz
22 sierpnia 2020, 20:22
Co się stało?
Odpisz
22 sierpnia 2020, 20:27
@Mayionese: trochę pokłóciłem się z kolegą
Odpisz
22 sierpnia 2020, 20:28
Zdarza się, na pewno się pogodzicie niedługo ;)
Odpisz
14 sierpnia 2020, 11:07
Jesteś może instrumentem?
Odpisz
14 sierpnia 2020, 16:19
@Fnafpuppet: Mam wiele użyć, w tym bycie instrumentem, ale także bycie odżywką do włosów.
Odpisz
15 lipca 2020, 19:40
Przyznam szczerze, ciekawy opis.
Odpisz
26 czerwca 2020, 21:05
Witaj majonezie !
Odpisz
15 czerwca 2020, 23:33
Rozdziewiczam
Odpisz