poziom
doświadczenia
punktów
Łowczyni
Ile punktów doświadczenia uda Ci się uzbierać w ciągu miesiąca?
Bywalczyni
Czy uda Ci się logować każdego dnia?
Selekcjonerka
Za każdą ocenę nowego materiału w poczekalni zdobywasz punkt. Punkt przyznajemy za ocenienie materiału dodanego mniej niż 2 godziny przed oddaniem głosu.
Konto bez ograniczeń
Odznaka przyznawana za zweryfikowany adres email, za możliwość dodawania materiałów oraz za możliwość pisania komentarzy bez ograniczeń.
Jejowy zombie
Odznaka za nocną aktywność na Jeja.pl.
Strzałkowiczka
Twoje komentarze zdobyły dużo poparć? To świetnie! Odznaka w nagrodę!
Miłośniczka zwierząt
Odznaka za ocenianie nowych materiałów ze zwierzętami, które trafiły na główną.
Przykładna Jejowiczka
Odznaka za przykładną obecność na Jeja.pl
Dociekliwa
Odznaka dla dociekliwych osób przyznawana za... Dociekliwi na pewno do tego dojdą!
Komentarze
Odśwież14 marca 2021, 20:09
Witaj. Trafiłem na ten profil, przez burzę pod memem na temat seriali. Widzę, że interesujesz się gastronomią (Nie wiem, czy dobrze napisałem). Stąd moje pytanie. Jakie zawody można wykonywać po skończeniu tej szkoły? Mam na myśli, że chcę zostać cukiernikiem. I nie wiem, czy to właśnie ten kierunek mam wybrać, czy gastronomia dzieli się jeszcze na coś. Jeśli wiesz cokolwiek na ten temat, to prosiłbym o odpowiedź.
Z góry dziękuję.
Odpisz
15 marca 2021, 20:28
@Czaderek07: Cześć, to zależy od profilów szkoły, musisz przejrzeć jakie są dostępne. Ja chodzę do technikum gastronomiczno-hotelarskiego i do wyboru miałam 2 kierunki gastronomię lub hotelarstwo. Ale wiem, że w moim mieście (Warszawa) jest jeszcze jedno technikum gdzie chyba jest profil cukiernika. Jeśli chcesz zostać cukiernikiem to polecam wybrać szkołę gastronomiczną z najlepszą renomą i nie kierować się tak bardzo profilem typu cukiernik/technolog żywności, ważne żeby dotyczyło to gotowania, bo prawdziwego gotowania czy tam robienia wyrobow cukierniczych nauczysz się w ewentualnej przyszłej pracy. No a gastronomia dzieli się na dużo możliwych prac. Oprócz bycia kucharzem/cukiernikiem moża zostać dietetykiem, próbować założyć firmę cateringową, restaurację, zajmowac sie organizacją żywności na jakąś okoliczność, pracować w sanepidzie, WHO lub FAO. I jeszcze pewnie wiele możliwości, ktore teraz nie przychodzą mi do głowy. Też pragnę napisać, że wielu uczniów po skończeniu szkoły nie pracuje w gastronomii, więc nie musisz się martwić, że jak coś ci się odwidzi w trakcie to będziesz skazany na kuchnię do końca życia. Dlatego polecam wybrać technikum, a nie branżówkę. Jeśli masz jakieś pytania jeszcze, albo nie odpowiedziałam dokładnie co chciałes wiedzieć to sie zpaytaj/dopytaj. Z chęcią odpowiem i bardzo ciesze się, że mogę podzielić się swoją wiedzą :DDD
Odpisz
15 marca 2021, 21:10
@SerdeczneWitam: dziękuję bardzo za odpowiedź. Czyli nie muszę iść od razu w gastrę, żeby później być cukiernikiem? Mogę wybrać dowolny kierunek, A potem to zależy od mojej decyzji? Czy to nie działa tak, że po skończeniu szkoły gastronomicznej, mam większą pulę prac z gotowaniem, do wyboru?
Odpisz
Edytowano - 16 marca 2021, 10:20
@Czaderek07: Akurat z pulą prac to nie jestem pewna, bo sama sie jeszcze uczę, ale dzięki szkole gastronomicznej byłoby ci łatwiej znaleźć pracę w zawodzie i nie musiałbyś koniecznie kończyć studiów (chociaż ja zachęcam do studiowania, bo więcej papierków potwierdzających twoja wiedzę nie zaszkodzi). Niektóre prace związane z gastronomią np. dietetyka jużwymaga pójścia na studia. I tak, nie musisz koniecznie iść do szkoły gastronomicznej by zostać cukiernikiem. Jeśli nie jestes pewny szkoły gastronomicznej to mozesz pojść na dodatkowe kursy zwiazane z cukiernictwem, niestety są płatne ale do cv będziesz mógł wpisać + jakieś umiejętności zyskasz.
Odpisz
16 marca 2021, 10:35
@SerdeczneWitam: dziękuję bardzo za odpowiedź. Dałaś mi do myślenia. Dziękuję.
Odpisz
5 marca 2021, 22:36
1234 strzałek w górę
Odpisz
5 marca 2021, 22:49
@Tajnyifajny: o kurcze, faktycznie
Odpisz
5 marca 2021, 22:51
@SerdeczneWitam: dobiłem ci kilka by było perfekcyjnie
Odpisz
5 marca 2021, 22:53
@Tajnyifajny: Miło z twojej strony, dziękuję
Odpisz
27 stycznia 2021, 08:44
Pisałaś że jesteś na technikum gastronomicznym. Więc jak się gotuje idealnego schabowego z tłuczonymi ziemniaczkami?
Odpisz
27 stycznia 2021, 08:49
@Koksik2020: szczerze to nigdy schabowego nie robiłam, dopiero teraz mam temat mięsa na zajęciach wiec może w ciągu miesiąca sie nauczę, a tłuczone ziemniaki to masz fajne przepis na yt
Odpisz
27 stycznia 2021, 08:49
@SerdeczneWitam: aha. Spk
Odpisz
8 lutego 2021, 12:11
@Koksik2020: Dobra już umiem schabowego, mięso musisz potłuc tłuczkiem i zostawić na noc w lodówce w mleku z dodatkiem czosnku, cebuli, pieprzu i soli. Na następny dzień obtaczasz mięso w mące, później w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Smażysz na oleju na średnim ogniu z 2 minuty z każdej strony i później jeszcze pare minut na mniejszym ogniu.
Odpisz
8 lutego 2021, 14:41
@SerdeczneWitam: u mnie się innaczej robi ale to juz za długi przepis
Odpisz
25 grudnia 2020, 22:51
Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!
Odpisz
Edytowano - 26 grudnia 2020, 19:44
@PewienKtosiek: Tobie też wszytskiego najlepszego, niestety się spóźniłam trochę, ale bardzo mi miło i dziękuję za życzenia :D
Odpisz
Edytowano - 17 lutego 2020, 18:39
Chronię przed rozdziewiczaniem i witam na Jeja
Odpisz
17 lutego 2020, 23:43
@Mojo21: A dziękuję ślicznie
Odpisz